Information

Transport

abcexpressse

Pris för transport av 0 Kg inom hela Sverige & Finland.

Halv Pall SE (postnr 10-77 - Undantas 62) max 220kg:
179.00 EUR
Halv Pall SE (postnr 78-91) max 220kg:
249.00 EUR
Halv Pall SE (postnr 92-99) max 220kg:
339.00 EUR
Finland Standard:
29.99 EUR
Transaver

Pris för transport av 0 Kg inom hela Sverige & Finland.

Finland Standard Paket:
429.00 SEK
Special Halv Pall Hemleverans SE (postnr 10-77 - inte postnr 62) max 220kg:
1779.00 SEK
Special Halv Pall Hemleverans SE (postnr 78-91) max 220kg:
2599.00 SEK
Special Halv Pall Hemleverans SE (postnr 92-98) max 220kg:
3499.00 SEK

Öl är en dryck (i huvudsak med visst innehåll av alkohol) som har producerats i uppskattningsvis 7 000 år. Det första ölet skapades troligtvis då stärkelse- och sockerrika bröd blöttes och jäste i kontakt med vilda jästsvampar. Den moderna bryggeritekniken utvecklades i huvudsak i kloster under medeltiden och de största tekniska framstegen i ind...

Öl är en dryck (i huvudsak med visst innehåll av alkohol) som har producerats i uppskattningsvis 7 000 år. Det första ölet skapades troligtvis då stärkelse- och sockerrika bröd blöttes och jäste i kontakt med vilda jästsvampar. Den moderna bryggeritekniken utvecklades i huvudsak i kloster under medeltiden och de största tekniska framstegen i industrialiserandet av bryggprocessen skedde under 1700- och 1800-talen. Bryggeriindustrin är idag en multinationell miljardindustri med Kina som största producentland.

Öl bestod ursprungligen av jäst, vatten och stärkelsebaserade ingredienser, i huvudsak malt men även vete, ris och majs. Humlens angenäma effekter upptäcktes under slutet av det första millenniet efter vår tideräkning och idag är humle en av huvudingredienserna i de allra flesta ölsorterna. Andra ingredienser kan vara potatis, kryddor och socker. Det finns flera olika öltyper, såsom spontanjäst öl, ale, lager och veteöl. Vissa öltyper är även regionspecifika och produceras utifrån de förutsättningar som finns i regionen. Processen kallas för bryggning. Idag produceras även ekologiskt öl och alkoholfritt öl. Liksom med andra alkoholhaltiga drycker kan måttligt intag av öl ha vissa positiva hälsoeffekter, medan de skadliga hälsoeffekterna av alkoholkonsumtion är långt fler.

Spontanjäst öl

Spontanjäst öl är den äldsta öltypen. Spontanjäsning innebär att man låter fria jästpartiklar i luften starta jäsprocessen. I stort sett förekommer det numera bara i närheten av Bryssel, Belgien där man brygger lambic, som är grunden för en hel familj öl. Spontanjäsning är svår att styra, och tar mycket lång tid. Jäsningen sker i olika steg under ett par år, men man kan börja sälja lambik som är tre till fyra månader gammalt. Man har identifierat ett åttiotal olika jästarter i spontanjäst öl, och i ett enda spontanjäst öl brukar mellan tio och tjugo jäststammar vara aktiva.

Ale

Till ale räknas i princip alla öl som är överjästa, såsom brittisk, irländsk och belgisk ale, porter, stout och kölsch. Veteöl är också en typ av överjäst öl, men räknas för det mesta som en egen grupp. Jäsningen sker oftast med jästarten saccharomyces cerevisiae, som renodlats bland de åttiotal jästsvampar som kan vara aktiva vid spontanjäsning. Arten är effektivare än de jäster som är aktiva vid spontanjäsning, vilket ger möjlighet att jäsa ölet till en högre alkoholhalt och en renare doft. Överjästen är dock mindre effektiv än underjästen, som ger ett ännu renare öl, med färre estrar och mindre restsötma. Vid överjäsning bildas ett tjockt jässkum överst på jäskaret, därav namnet överjäst.

Lager

Lager är ett samlingsnamn för alla underjästa ölsorter. Färgen varierar från mycket ljust gul till brunsvart, beroende på vilken maltsort som använts. Pilsner och Münchner är två klassiska varianter av lageröl. Vid underjäsning används jästarten saccharomyces carlsbergensis (som numera oftast kallas saccharomyces pastorianus) eller saccharomyces uvarum. Jäsningen sker vid relativt låg temperatur, och när inget jäsbart socker finns kvar sjunker jästen ner till botten, därav namnet underjäst. Efter jäsningen lagras ölet i stora svala tankar, ofta strax över 0 °C, därav namnet lageröl.

Veteöl

Veteöl framställs genom att man använder en del mältat vete för att tillverka det. Eftersom mältning av vete inte frigör samma enzymer som mältning av korn, kan man inte göra ett öl på enbart vetemalt. Enzymerna behövs för att skapa jäsbart socker av stärkelsen i säden. Veteöl tillverkas främst i södra Tyskland och i Belgien. Det är överjäst, och tekniskt sett ett slags ale. Resultatet är allmänt en frisk törstsläckande öl med viss syrlighet.

Potatisöl

Handledning för Potatisöl, Bonnier 1848

Potatisöl framställs genom att man använder den billigare råvaran potatis, alternativt blandar malt och potatis. Kryddning med koriander, kanel, nejlikor, paradiskorn och violrot kan användas.

Alkoholfri öl

Det finns en relativt stor marknad för alkoholfritt öl. Av de alkoholfria drycker som säljs på Systembolaget säljs alkoholfritt öl mest. Alkoholfritt öl smakar väldigt likt alkoholhaltigt öl, då öl från början har en relativt låg alkoholhalt. Då ölets smak till stor del kommer av humlen gör den lägre alkoholhalten ingen större smakskillnad.[22] Alkoholfritt öl är dock inte alltid helt alkoholfritt och får ha en alkoholhalt på max 0,5 procent.

Färsköl

Ofiltrerade och opastöriserade öl kallas i Sverige felaktigt för färsköl. Färsköl var det namn som Gamla Stans Bryggeri kallade sin ofiltrerade opastöriserade öl de gjorde en gång i tiden och tappade på flaska. Efter detta kallas opastöriserad och ofiltrerad öl felaktigt för färsköl i Sverige. Denna öl fortsätter inte att jäsa på flaska som många tror. Den produkt som gör det är ett öl som kallas flaskkonditionerat, på engelska bottle conditioned. I Storbritannien kallas ofiltrerad opastöriserad öl som får sin slutjäsning på fat för real ale. Detta öl fortsätter jäsa en andra gång efter tappningen på fat (en speciell modell med pluggbar öppning kallade cask), flaska eller burk. De förvaras optimalt horisontellt i en kall miljö (13 °C). Real ale skall inte pressas ut med koldioxid utan hällas ut genom att ett munstycke som fästs så att ölet rinner ut av sig självt. Alternativt kan en handpump användas. Eftersom detta rör upp bottensatsen måste ölet vila så att bottensatsen kan sjunka igen innan det dricks.

Läs mer...

ÖL Det finns 62 produkter.

per sida
Visar 1 - 48 av 62 artiklar