Cider är en jäst alkoholdryck som vanligen görs på äpple eller päron. I likhet med lättöl finns även cider med låg alkoholhalt. Den brittiska konsumentorganisationen CAMRA definierar äkta cider som en dryck som innehåller minst 90 procent äppeljuice och utan smaktillsatser. Termen cider refererar i USA och Kanada till alkoholfri cider. Alkoholha...

Cider är en jäst alkoholdryck som vanligen görs på äpple eller päron. I likhet med lättöl finns även cider med låg alkoholhalt. Den brittiska konsumentorganisationen CAMRA definierar äkta cider som en dryck som innehåller minst 90 procent äppeljuice och utan smaktillsatser. Termen cider refererar i USA och Kanada till alkoholfri cider. Alkoholhaltig cider kallas där "hard cider".

Stora tillverkningsländer är Storbritannien och Frankrike. Cider finns som både söt och torr (och däremellan). Olika typer av cider är populära i olika länder. Exempelvis har den söta cidern varit populärast i Sverige medan torrare cider varit vanligare i Storbritannien och Frankrike.

Den svenska cidern har betydligt mildare regelverk än exempelvis i Frankrike. I princip räcker det att alkoholen kommer från jäst äppel- eller päronvin. Andelen fruktvin i cidern ska vara minst 15 procent. Mycket av det som säljs som cider borde egentligen kallas för alkoläsk. Halten av kolsyrat vatten kan uppgå till 85 procent. Socker och smakämnen ingår ofta. "Cider" har därför i Sverige blivit ett alternativ till blanddrycker.

Läs mer...

CIDER Det finns 23 produkter.

Visar 1 - 23 av 23 artiklar